Om oss och vår uppfödning

Om oss

Jag heter Elise och bor tillsammans med min sambo Peter i ett litet hus i Landvetter. Hit flyttade vi januari 2005 och renoverar för fullt. Peter driver egen verksamhet som bl.a. trimmar bilar (Fx2 Engineering AB) och arbetar just nu till största delen tillsammans med Civinco AB som utvecklar/säljer motorstyrsystem. Jag själv är civilekonom och arbetar sedan 2007 som ekonomichef för NV Nordisk Vindkraft AB, som utvecklar, bygger och äger vindkraftverksanläggningar i Skandinavien.

Förutom katter är jag mycket intresserad av dykning. Både Peter och jag har CMAS** certifikat. På senaste tiden har det dock blivit fler kattutställningar än dykutfärder. En annan viktig sak för mig är nätverk. Jag har genom åren varit engagerad i några olika och är för närvarande aktiv i en taktikgrupp för ekonomichefer i Västsvenska Industri- och Handelskammarens regi. Annars roar jag mig gärna med att spela piano, träna m.m.

Jag har haft katt sedan jag föddes, men inte förrän 2003 kom de första raskatterna in i mitt liv i form av Maine Coon-syskonen Titan och Nimonic. Om vi haft tomt och hus redan då, hade det med till visshet gränsande sannolikhet blivit en bondkatt istället. Bor man i lägenhet kan det dock vara mer lämpligt att välja en katt som sedan generationer är avlad på inomhuskatter och som själv är född och uppvuxen i den miljön.

Inte hade jag någon tanke på att syssla med utställning och uppfödning, men nog hade jag tänkt låta Nimonic få en kull kattungar om allt såg bra ut. Dock tyckte min uppfödare Ingrid att vi skulle följa med på en utställning så att hon skulle få möjlighet att ställa ut kullen. Och på den vägen är det…

Vi föder upp max en kull per år i lugn och trivsam hemmiljö. Katterna är alla familjemedlemmar på lika villkor tills de flyttar vid tidigast 12 veckors ålder. Det är viktigt för oss att våra katter är friska och goda representanter för sin ras. Vi är SVERAK-registrerade uppfödare och följer därför deras rekommendationer, se nedan, samt under Kattungar för mer information.


Om vår uppfödning

Märkligt nog verkar många människor glatt betala 20 000 kronor för en hund, men blir
oerhört förvånade när de hör vad t.ex. en renrasig Maine Coon-katt kostar.

"Men det är ju bara en katt!" och "Katter kan man ju få gratis!"
är inte helt ovanliga kommentarer.

Vårt katteri är anslutet till SVERAK, som i sin tur är anslutet till Fife (Fédération International Féline). Det betyder att vi måste följa dessa organisationers regler för bl.a. uppfödning,
stambokföring, omvårdnad och levnadsmiljö.

SVERAK:s övergripande syfte är att verka för att ständigt höja kattens status i samhället.

Vi är också medlemmar i rasringarna Maine Coon-katten och The Maine Club


Katteriet i korthet

Stamnamn:
Vårt stamnamn S*RaceCat's registrerades hos SVERAK 2003-09-11 och innehas av mig, Elise.
Genom att vi innehar ett stamnamn omfattas vi av konsumentköplagen (KKL) när vi säljer kattungar till privatpersoner och köplagen (KL) när vi säljer katter till annan uppfödare.
Vi är med i kattklubben
Spinneriet och därmed också i SVERAK.
Vi är med i rasringarna Maine Coon-katten och The Maine Club.
Vi stöder Göteborgs Djurskyddsförening med dels årsavgift, men också med 100 kr per såld kattunge, samt är stödmedlemmar i Nordens Ark.

Hälsa: (läs mer under hälsa)
Våra katter är vaccinerade med avdödat vaccin (kattsnuva och kattpest), samt vaccinerade mot chlamydia.
Våra katter avmaskas vid behov, samt när vi har en kattungekull.
Vi följer rasringens Maine Coon-katten hälsorekommendationer, vilket innebär att vi HCM-testar och HD-röntgar alla våra katter, inte bara avelsdjuren. Vi har dock valt att skicka höftröntgenplåtarna till OFA i USA för utvärdering, trots att detta är dyrare.
Våra katter är ID-märkta med chip.

Foder & kattströ:
Våra katter är uppfödda på kommersiella, högkvalitativa foder från Royal Canin och James Wellbeloved. Dessutom slinker det ned lite rökt skinka, nötfärs, lammfärs...
Det kattströ vi använder är EverClean.

Försäkring:
Våra katter är försäkrade hos Agria.
Försäkringen omfattar liv, veterinärvård och avel inklusive 3 års dolda-fel-försäkring för kattungar.

Boende:
Tillgång till hela huset (inklusive mattes och husses säng)
Rastgård
Egen lillstuga för parning

Allmänvård:
Kamning
Bad
Kloklippning
Ögon- och öronrengöring

Priset hos S*RaceCat's är 7 000 kr för en sällskapskatt (export EUR 1 000). Alla katter säljs som sällskapskatter, eftersom ingen kan garantera att en lovande kattunge utvecklas till en fantastisk show- eller avelskatt. Beroende på vad du är ute efter hjälper vi dig att identifiera den kattunge som passar just dig bäst. Kattunge för avel säljs bara till registrerade uppfödare. Kattunge som på veterinärbesiktningen eller hos uppfödaren upptäcks ha svansknick, navelbråck, extra tår, sammanvuxna tår eller endast en eller ingen testikel nere i pungen säljs också som sällskapskatt. Katten har inte ont av dessa defekter, men de är diskvalificerande i avels- och vissa utställningssammanhang. Självfallet talar vi om det för dig och ersätter eventuella merkostnader vid t.ex. kastrering.

Försäljningspriset kan skilja en hel del mellan uppfödare. Jag rekommenderar att man frågar runt bland de uppfödare man är i kontakt med. Det brukar snabbt visa sig att det även är stora skillnader vad gäller t.ex. efterföljandet av avels- och hälsorekommendationer, utställningsmeriter och omvårdnad.

Du som köper katt från oss måste vara beredd att skämma bort din nya familjemedlem en smula, annars är du inte familjen för oss. För oss är uppfödningen en hobby och inget vi tjänar pengar på. De pengar som kommer in från försäljning av kattungar går oavkortat tillbaka till katternas omkostnader.

Välkommen att kontakta oss och komma förbi på kaffe och kattmys!